Skip to main content

Radio Evropa Aflevering 17 – De Joods Christelijke Traditie

We spreken over de zogenaamde joods christelijke traditie. Constant komt terug als gast en zet uiteen wat zijn opvatting is over deze door o.a Geert Wilders vaak gebruikte term.

2 thoughts to “Radio Evropa Aflevering 17 – De Joods Christelijke Traditie”

 1. Tijdens het luisteren hiernaar, google ik “tautologie joods christelijk” en kom op diverse sites terecht, die dit onderwerp goed, beter en ook vrij slecht (CU) behandelen. Ik kom o.m. dit tegen, wat volgens mij HET antwoord is op die uitdrukking, vooral in Nederland: “De term joods-christelijke traditie ziet hij als iets dat is voortgekomen uit een naoorlogs schuldgevoel.” Dit schuldgevoel wordt al decennia lang bewust als een zwaard van Damocles boven onze hoofden gehouden. Door dit politiek te misbruiken, nu vooral door Wilders, is belachelijk, temeer daar de heer Wilders regelmatig Israel en de Israelische ambassade heeft bezocht. Bovendien heeft hij er in een kibbutz gezeten, en is daar klaarblijkelijk behoorlijk gehersenspoeld.

  Zie bijvoorbeeld hier: http://mijn-kijk-op.infonu.nl/mens-en-samenleving/77101-joods-christelijke-traditie-betekenis-en-bestaat-het-wel.html

  Ik vraag me wel af, als je een dergelijke discussie begint, waarom bereid je je niet beter voor? Jullie geven beide toe dat je geen experts bent in theologie, het recht en geschiedenis. Ik heb daarom niet het geheel beluisterd (het duurt ook veel te lang!), nadat ik diverse antwoorden al had gevonden met eenvoudig te goegelen.

  Wel wil ik verlmelden dat ik als atheist geen enkele waarde hecht aan het begrip Joods-Christelijk. Een Thorah, Talmud, de Bijbel, het Boek van Mormon of de Koran zijn boeken verzonnen door machtswellustige individuen en soms, zoals het Nieuwe Testament, door één of ander consilie uit een aantal duimen is gezogen.

  1. Ik ben het met je eens dat de discussie niet echt tot een concrete conclusie heeft geleid. Er werd ook qua niveau meteen te hoog ingezet waardoor beide heren het boven hun macht aan het tillen waren. Handiger is het om eerst een globale verkenning te maken en deze telkens verder uit te diepen. En inderdaad: beter voorbereiden!

   Als ik jullie vast een klein stukje op weg mag helpen, lees dan het essay ‘Joden zijn geen goden’ van Jan Smelt, gratis te downloadrn op internet. Deze man is zeer wel ingevoerd in de joodse en christelijke materie. In genoemd essay gaat Smelt in op de relatie tussen christen-zionisten en Joden en zet hij uiteen waarom hij vindt dat de eersten zich door laatstgenoemde laten misbruiken. Zeer boeiend! Indien mogelijk zou ik eens contact opnemen met de heer Smelt want ik weet zeker dat hij voor jullie van grote waarde kan zijn m.b.t. het onderwerp joods-christelijk.

   Succes mannen, gewoon opstaan en weer doorgaan. En maak het je niet onnodig moeilijk. De genialiteit zit ‘m meestal in de eenvoud!

   P.S.: Een tijdje terug zag ik dat Alfred Vierling op een artikel van jullie had gereageerd. Hij was de partij ideoloog van de Centrum Democraten van Hans Janmaat destijds. Ook een intellectueel die zeer interessant voor jullie is om te benaderen en veel voor jullie kan betekenen!

Reacties zijn gesloten.