Skip to main content

Mars en Hephaistos

Oorspronkelijk geschreven door Guillaume Faye in zijn boek L’Archéofuturisme, dit verhaal moet dienen ter inspiratie maar ook ter waarschuwing. Knielen wij voor de Goden en de historie, of rechten wij onze rug als Europeanen?

Ons tijdperk zal de eeuw zijn van ijzer en storm. Het zal niet overeenkomen met de voorspellingen van een harmonieuze toekomst zoals verkondigd in de jaren 70. Het zal niet het werelddorp zijn zoals voorspeld door Marshal MacLuhan in 1966, noch het planetaire netwerk van Bill Gates, laat staan Francis Fukuyama’s einde van de geschiedenis: een liberale globale beschaving geregeerd door één staat.

Dit is de aanvang van het derde tijdperk de Europese beschaving, in een tragische acceleratie van het historisch proces, met het Verdrag van Versailles en het einde van de burgeroorlog van 1914 tot 1918: vormden de catastrofale 20e eeuw. 4 generaties waren genoeg om het werk van de 40 voorgaande generaties ongedaan te maken. Europa werd slachtoffer van diens eigen tragisch Promotheanisme en stelde zichzelf open vanuit universalisme, onbewust van etnische saamhorigheid.

Het vierde tijdperk van de Europese beschaving begint vandaag: het zal de eeuw zijn van wedergeboorte of van verdoemenis. De 21e eeuw zal voor deze beschaving de eeuw van het noodlot zijn, de eeuw van het leven of de dood.

Laat ons het pessimistisch optimisme van Nietzsche cultiveren. ‘’Er is geen orde meer om te behouden, dusdanig is het noodzakelijk om een nieuwe te creëren.’’ Zal het begin van de 21e eeuw moeilijk zijn? Staan alle indicatoren in het rood? Des te beter. Men voorspelde het einde van de geschiedenis na het eind van de USSR? Wij wensen de terugkeer ervan te versnellen: donderend, oorlogszuchtig en archaïstisch. Islam hervat haar veroveringsoorlogen, China en India hebben de wens om supermachten te worden, enzovoort. De 21e eeuw zal plaatsvinden onder het dubbele merkteken van Mars, de god van de oorlog, en Hephaistos, de god die zwaarden smeedt en de heer is van technologie en het chthonisch vuur. Deze eeuw zal dat van de metamorfe wedergeboorte van Europa zijn als een feniks, of de verdwijning van een historische beschaving en de transformatie naar een kosmopolitisch en steriel maanland.

Het begin van de 21e eeuw zal de wanhopige middernacht van de wereld zijn waarover Hölderlin sprak. Maar het is altijd het donkerst voor de zonsopkomst. Laat ons onze kinderen voorbereiden voor oorlog. Laat ons deze jeugd onderwijzen, zelfs al is het een minderheid, als een nieuwe aristocratie.

Vandaag de dag hebben wij meer nodig dan moraliteit, wij hebben hypermoraliteit nodig: Nietzsches ethiek voor zware tijden. Wanneer men het eigen volk, oftewel diens eigen kinderen, verdedigt, verdedigt men het essentiële. Dan volgt men de wet van Agamemnon, Leonidas en Karel Martel: Wat zegeviert is de wet van het zwaard, wiens brons en staal het licht van de zon weerspiegelt.

Video: The West’s Darkest Hour

 
Alle afbeeldingen zijn afkomstig van wikimedia.org